Procedury funkcjonowania ZSiSSM w Grodzisku w czasie epidemii COVID 19.

 

Opracowano zgodnie z wytycznymi MEN, MZ  i GIS dla publicznych szkół i placówek od 1 września 2020 r.

 

I. Procedura przyjmowania dzieci do/ze szkoły/oddziału przedszkolnego w ZSiSSM w Grodzisku.

1. Dzieci szkolne przychodzą w godzinach od 7.30 do 8.00; przedszkolne w godzinach od 7.30 do 8.30.

2. Rodzice i opiekunowie przyprowadzający/odbierający dzieci do/z placówki mają zachować dystans społeczny w odniesieniu do pracowników szkoły jak i innych dzieci i ich rodziców wynoszący min. 2 metry.

3.Rodzice odprowadzają dzieci do drzwi głównych budynku, tam jest prowadzony pomiar temperatury ciał i jeżeli jest poniżej 37 stopni dziecko zostaje na zajęcia w szkole, jeżeli powyżej niestety nie może zostać przyjęte, można powtórzyć pomiar za 5 minut.

4. Do szkoły można wejść po dokonaniu dezynfekcji rąk, dzieci najmłodsze (poniżej 6 roku życia, zgodnie z zaleceniem Głównego Inspektora Sanitarnego), dezynfekują ręce poprzez mycie mydłem i ciepłą wodą.

5. Do szkoły/przedszkola może przyjść wyłącznie dziecko zdrowe, bez objawów chorobowych.

6. Dzieci są przyprowadzane i odbierane wyłącznie przez osoby zdrowe.

7. Jeżeli w domu przebywa osoba na kwarantannie lub w izolacji nie wolno przyprowadzać dziecka do szkoły/przedszkola.

8. Rodzic/opiekun wyraża pisemną zgodę na weryfikację stanu zdrowia dziecka (pomiar temperatury ciała), a w razie konieczności odizolowanie w odrębnym pomieszczeniu.

9. Rodzic/opiekun podaje na piśmie osobę i nr telefonu lub inny sposób kontaktu.

10. Odbieranie dzieci z placówki odbywa się o wyznaczonej godzinie dla danej klasy ( zgodnie z planem zajęć) lub po zajęciach świetlicowych. Jeżeli konieczne jest odebranie dziecka o innej godzinie prosimy dzwonić na dzwonek i czekać na pojawienie się pracownika szkoły.

11. Rodzice/opiekunowie czekają przy drzwiach wejściowych z zachowaniem dystansu społecznego.

12. Nauczyciel lub pracownik szkoły wypuszcza kolejno dzieci po zakończonych zajęciach gotowe do wyjścia do do domu.

Weryfikacja stanu zdrowia:

1. Pomiar temperatury ciała przy wejściu do szkoły.

2. Stała obserwacja dziecka przez nauczyciela i pracowników.

3. W razie zaobserwowania objawów chorobowych odizolowanie dziecka w osobnym pomieszczeniu.

 

II. Procedura przebywania w placówce,  dezynfekcji pomieszczeń i sprzętów.

1. Nauczyciele, pracownicy obsługi: dezynfekcja dłoni po wejściu do budynku, pomiar temperatury, zachowanie dystansu społecznego.

2. Wietrzenie pomieszczeń raz na godzinę.

3. Codzienne przemywanie powierzchni i sprzętów płynem dezynfekującym.

4. Przemywanie przyborów sportowych i gimnastycznych, placu zabaw, po każdej lekcji (każdym użyciu przez grupę).

5. W budynku pracownicy i uczniowie/dzieci nie mają obowiązku  noszenia maseczek.

6. Osoby obce (rodzice, kurierzy, itp.) przed wejściem do budynku placówki mają obowiązek dezynfekcji rąk oraz zasłonięcia ust i nosa.

 

III. Zasady przebywania uczniów/dzieci na zajęciach:

1.     1.  Odległość pomiędzy stanowiskami dla uczniów wynosi min. 1,5m;

2.     2. Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub w szafce indywidualnej. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami między sobą;

3.      3. Salę należy wietrzyć przynajmniej raz na godzinę;

4.      4. Nauczyciel organizuje przerwy w zależności od potrzeb, nie rzadziej niż co 45 minut;

5.      5. Grupa spędza przerwy pod nadzorem nauczyciela;

6.      6. Zaleca się korzystanie przez uczniów z boiska szkolnego oraz pobytu na świeżym powietrzu, przy zachowaniu zmianowości grup i dystansu pomiędzy nimi (1 grupa na boisku; 1 grupa na placu zabaw;

7.      7. Po zakończonych zajęciach dzieci udają się do szatni na sygnał nauczyciela.

 

IV. Procedura korzystania z posiłków.

1. Posiłki są wydawane w jadalni, w dwóch turach:

a) o godz. 10.50 korzystają z ciepłego posiłku dzieci z oddziału przedszkolnego;

b) o godz. 11.30 korzystają z ciepłego posiłku dzieci z klas I-III,

z zachowaniem dystansu przy stolikach.

2. Po każdej grupie sala jadalna jest dezynfekowana: przecierane stoliki i krzesła.

3. Dopuszczalne jest używanie sztućców i talerzy wielorazowego użytku, które są wyparzone po każdym użyciu.

V. Procedura postępowania na wypadek zaobserwowania objawów choroby zakaźnej:

1. Osoba wykazująca objawy chorobowe (temperatura, kaszel, katar, złe samopoczucie, duszności itp.) pozostaje w pomieszczeniu do izolacji:

parter - łazienka personelu;

I piętro - korytarz

2. Opiekun jest zaopatrzony w: przyłbicę, maseczkę, rękawiczki i fartuch ochronny.

Parter, opiekun: pani Wioletta Cichoń;

I piętro, opiekun: pani Marta Śmiech

3. Opiekun pozostaje z osobą wykazującą objawy chorobowe (dzieckiem) do czasu odebrania dziecka przez rodziców/opiekunów.

 4. Po opuszczeniu przez osobę wykazującą objawy chorobowe, pomieszczenie jest dezynfekowane: powierzchnie i sprzęty;

5. Odzież ochronna (fartuch, maseczka, przyłbica, rękawiczki) zapakowana do foliowej torby i wyrzucone do oddzielnego pojemnika na odpady.

 

VI. Procedura postępowania w wypadku zaobserwowania objawów chorobowych u dziecka: kaszel, temperatura, duszności itp. 

1.    1.  Odprowadź ucznia/dziecko do wyznaczonego pomieszczenia:

Parter: łazienka personelu

I piętro: korytarz; 

2. Poinformuj rodziców/opiekunów i czekaj aż zostanie przez nich odebrane.